Mitt första Diskusakvarie 3 månader senare

Här följer vi utvecklingen av olika projekt.

Moderator: Styrelse

Post Reply
Bikerjoy
Posts: 92
Joined: 12 Mar 2014, 22:07
Real Name: Rickard Joyner

Mitt första Diskusakvarie 3 månader senare

Post by Bikerjoy » 29 Mar 2014, 23:47

Hej,

Tänkte dela med mig en liten video av mitt första diskusakvarie. Det är ett Juwel Vision 260 med 4 st Red Scribble och 4 st Pigeon Snakeskin köpta ganska små. Det startades nytt strax innan nyår, konditionerades en vecka, cyklades med tetror och pansarmalar för att etablera det biologiska filtret och första diskusen flyttade in i slutet av Januari.

Vägen hit har varit ganska knölig. Jag började med en JÄTTESTOR rot men insåg snart att det skulle bli ohållbart i längden då det var stört omöjligt att göra rent dessutom är jag personligen inte en fan av te-färgat vatten. Detta följdes av invasion av gröna och bruna alger, cyano kom strax efter. Jag fick göra stora rengöringar varje 2-3 dagar bara för att hålla jämna steg med alger och cyano. Jag bytte inriktning och lade till en hel del snabbväxande växter och började göda med växtgödning utan fosfat och nitrat. Resultatet lät vänta någon vecka, men plötsligt avstannade tillväxten av både alger och cyano och växterna tog fart. I samband med detta så skaffade jag två små anicistrus för att äta det jag inte kom åt att rengöra (mest på växter). Efter bara 1-2 veckor var det soprent på alger.

Jag pustade ut tänkte jag "vunnit kampen", men ICKE. Jag åker iväg på jobbresa i 4 dagar och frun matar fiskarna efter stränga instruktioner. När jag kommer hem ser jag att vattnet är grönskimrande.... SUCK, svävalger..... Biter i det sura äpplet, köper ett UV filter, 3 dagar senare är vattnet kristallklart igen. Jag kör nu UV-filtret 24h på, 48h av.

Videon nedan visar akvariet 3 dagar efter senaste vattenbyte (obs bara vattenbyte ingen annan städning), och 1 vecka sedan senaste städning.

Jag vet inte om jag är "hemma" än, men ju nu är det skönt att akvariet faktiskt ser trevligt ut mer än 24 timmar efter senaste städning. Jag byter vatten 2 gånger i veckan med 70% Osmos 30% Kranvatten (egen brunn med KNALLHÅRT och basiskt vatten). Vad efter blandningen så blir det pH 6.8, GH 0, KH 4.

Planen är att förhoppningsvis kunna behålla 6 st fullvuxna i detta 260 liters akvarie. Jag har uppgraderat med ett Eheim Prof 3e 700 2078 med avsikten att filtreringen inte ska vara den begränsande faktorn huruvida jag kan behålla 6 diskus eller inte.

https://vimeo.com/90422749" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
Poddan
Posts: 8484
Joined: 24 Nov 2007, 00:31
Real Name: Artur Stensson
Location: Tranås

Re: Mitt första Diskusakvarie 3 månader senare

Post by Poddan » 29 Mar 2014, 23:55

Tjena ser bra ut.

Ang rötter, till min vf så har jag hängt upp dessa i fiskelina. dvs de nuddar aldrig botten.
Rätt så enkelt att städa under.

Om vatten bir te färgat så är rötterna kanske inte urlakade ännu. dock har jag aldrig haft problem att rötter färgar vattnet, känns som man byter bort detta i vb ( iaf för min del)
:-)
[ http://www.ndss.se" onclick="window.open(this.href);return false; ] [ http://www.l-mal.se" onclick="window.open(this.href);return false; ] [ http://www.heckel.se" onclick="window.open(this.href);return false; ]

Post Reply

Return to “Projekt”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests