Intervju med Sun See Seng, Trophy Discus

Post Reply
User avatar
Poddan
Posts: 8484
Joined: 24 Nov 2007, 00:31
Real Name: Artur Stensson
Location: Tranås

Intervju med Sun See Seng, Trophy Discus

Post by Poddan » 04 Nov 2008, 11:59

Intervju med Sun See Seng, Trophy Discus

Dr Sun,

1)Jag skulle vilja tacka för att du deltar i våra intervjuer här på Diskusforum.se.
Kanske vi borde starta med lite bakgrunds fakta om dig... Vad arbetar du med?


Jag har arbetat som en läkare i Singapore i ungefär trettio års tid, så ni kan gissa min ålder. Okej, här exakta åldern är.... 59 år! Så ni ser, väldigt gammal redan, men har fortfarande Diskus! Fortfarande håller jag på med dagliga vattenbyten, och det är faktiskt bra motion för mig!

2)När blev du först involverad med Diskus? Några minnen du vill dela med dig?

Ända sedan jag var jätte ung har jag alltid älskat fiskar. Det är konstigt eftersom jag inte kommer från en fiskar-familj, men ändå har fisk varit den ledande hobbyn för mina bröder. Mina systrar... nej, nej... dom tål inte den där unkna fisklukten från akvarierna.

Under mina skoldagar var jag ofta in i akvariebutiker och tittade runt bland akvarierna. Vi hade en hel rad med affärer, runt 6-7 stycken var specialiserade på orientaliska fiskar. Efter skolan brukade jag ta bussen till mitt favorit ställe och gå och kolla genom butikerna där, en efter en. Fiskar var mycket dyra för en skolpojke som mig på den tiden.
Hursomhelst efter att ha sparat pengar från semestern, fick jag mina händer på dom där fiskarna jag velat ha! Jag kommer ihåg en dag, jag köpte ett par bettas till skolan. Jag gömde dem inuti skolbänken och när läraren inte tittade på mig lyfte jag försiktigt upp bänklocket för att ta en titt på mina fiskar. Olyckligtvis åkte jag fast och blev utskickad från klassrummet!

3) Har du andra hobbyn förutom fiskarna?

Haha, jag älskar fotboll! Jag spelade med klassen i skolan, det är allt! Men jag var inte tillräckligt bra för skolstandarden. Nuförtiden njuter jag av att se på Engelska premieleage varje helg, när jag inte håller på med mitt andra tidsfördriv, Mahjong! Jag är en Arsenal supporter!
mail1a.jpg


4) Jag vet att du jobbar med Diskus tävlingar, kan du lite berätta vad din roll är där, och på vad ni kollar på när ni dömer Diskus? Hur fungerar det när ni poängsätter Diskusar i tävlingar?

Haha, kanske vår klubb kan göra anspråk på att vi har organiserat mest med tävlingar för diskus i hela världen. Min klubb har organiserat National Discus Competition årligen under dom senaste tio åren! För att tillägga har vi även ordnat två Internationella tävlingar, den senaste var Tetra World Discus Competition i november 2006. Vi har även hjälpt till att organisera discus tävlingar vartannat år under Aquarama. Som ni ser, en ganska bra prestation! Men ärligt, dom här aktiviteterna skulle inte vara möjliga utan support från våra klubb medlemmar och det är extremt viktigt!
mail2a.jpg
Singapore 1st International Discus Competition
Över åren har vi utvecklat ett system för att döma.
För att ha ett rättvist system, måste klasserna (eller kategorierna) vara väldigt noga definierade. Det är kritiskt eftersom hela systemet är baserat på hur du klassar diskus.
Betygen sätts efter uppförande, storlek, form, mönster och färg.
Uppförande och den yttre framträdandet av diskus tar upp ungefär 20% av den totala betygssättningen.

Från detta , kan man uppskatta att en fisk (i vårt fall diskus) måste kunna framföra sig själv i det upplysta akvariet. Detta är viktigt eftersom dom behöver fånga domarnas ögon för att kunna fortsätta till nästa runda.
Under den andra rundan av dömning, blir Diskusarna betygsatta för deras individuella vackerhet och dom med missbildningar får böta!
Kanske skulle jag posta separat kriterierna vi använder under tävlingar för betygsättning. Men, i grund och botten vad domarna tittar på är baserat på samtliga av fiskens yttre synbara egenskaper (eller fenotyper).

5) Du var involverad med att skriva boken Trophy Discus med Dick Au(USA) och Dr Francesco Denitto(italien). Berätta lite om detta projekt och vad ni tänkte på att det ge läsarna och hur ni kom att tänka på boken.
mail3a.jpg

Efter Tetra World Discus tävlingen i november 2006, Dick Au tänkte att det fattades någonting ur hans synvinkel från tävlingen! Dick Au och Francesco Denitto var två av de internationella domarna vid bjöd för TWDC


Vi bestämde oss att vi måsta skriva en bok för alla hobbyister som förklarar kriterierna på hur man dömer en fisk under tävlingar, så att de kanske är bättre förberedda med sina fiskar.Vi tyckte att det skulle vara intressant och värt besväret för människorna som köper böckerna också om vi förklarade olika aspekter av diskusens genetik och hur vilka sorter av fisk som behövs för att skapa nya variationer. Denna aspekt är viktig eftersom dom flesta nya hobbyister inte har tillräcklig kunskap om diskusens genetik och vi hoppades på att vi skulle få dela vår kunskap med dem.

Hela projektet skulle inte varit möjligt om vi inte hade haft tillgång till internet, föreställ dig, de tre av oss som kommer från tre olika kontinenter av världen, nämligen Dick Au från USA, Francesco från Italien, Europa och jag från Singapore, en liten prick på världskartan i sydöstra asien. Vi började med att sätta ett datum, hoppandes på att vi skulle lansera boken under Aquarama 2007.

Så, under två månader skrev vi boken genom att emaila varandra våra bestämda kapitlar och brevväxlade med varandra dagligen via internet.
Helt från början hade vi en likadan uppfattning att genom publicering vi inte skulle tjäna några pengar på boken. Vi tryckte boken i 5000 exemplar runt hela världen med hjälp av Dr Ad Koning från Cichlid Press. Ett år efter den hade blivit publicerad hade just fått ihop pengarna som vi hade satsat på boken, men sant på original idén, har vi inte tjänat på boken överhuvudtaget.

Hursomhelst tror jag att vi tre njöt av utmaningarna som kom med publikationen och det faktum att projektet hade fört våran vänskap sinsemellan mycket närmare, Det var den största tillfredställelsen!

6)Vilka linjer av fisk jobbar du med nu? Har du några avelspar? Någon särskild favorit linje?

Just nu jobbar jag med Golden Leopard snakeskin och albinon. På något sätt är jag svag för dom här Golden variationerna av diskus och tycker att det är utmanande att jobba med recessiva linjer. Dom växer långsamt och blir enkelt sjuka! Så det är en konstant utmaning att ge dem den bästa vården och det renaste vattnet.

Ett par av Albino Turquoise
mail4a.jpg

Golden Leopard
mail5a.jpg

Golden Leopard snakeskin
mail5b.jpg

Den genetiska aspekten av Golden och Albino är oxå väldigt intressant.
En viktig sak är att du finner aldrig en hane i Golden Leopard Snakeskin ( äkta linje) Varför?
Jag har inget svar att ge er. Kanske någon av er kan hjälpa mig mig vidare i detta?


7) Vad ger du dina diskus för mat och hur ofta matar de dem?

Idealet som jag vet är att mina diskus behöver få mat tre gånger / dag. Men pga långa arbetsdagar så är det svårt att följa detta.

Min diskusmat består av oxhjärta blandat med sprirulina , tetrabits och vitamin B komplex.
Jag har dock inte tid att göra detta själv så jag tar den lätta vägen. Jag ger alla råvaror till en vän, som blandar och paketerar detta till mig. Ja, jag betalar honom för arbetet.


8)Beskriv dina rutiner för att hålla fisken i gott skick. Vattenbyte,rengörning osv

De sista 5 åren så har vi haft en hel del problem med vårt kranvatten, så jag lagrar allt mitt vatten över natten syresatt i stora behållare för att bli av med klor/kloraminer. Jag byter vatten varje kväll efter att min klinik stängt. Det tar vanligtvis 1 timme.

Mina kar !
mail6a.jpg

Jag rengör inte rutorna varenda dag, men jag ser till att det finns malar som kan rengöra inne i tanken.
Jag måste säga att de gör ett helt underbart jobb


Malar– Används för rengöring
mail7a.jpg
När malarna väl blitt för stora för mina kar , då o då större än 20 cm,
så tar jag dem till en odling och byter in 1 stor mot två små malar :grin:
Haha! Man måste vara vän med odlaren för att göra detta bytet!

9) Filtrerings setup..vad använder du?

Jag använde tidigare skumfilter i alla mina kar,emellertid lite senare så kom jag på att om jag byter ¾ vatten varje dag så behöver jag ingen filtrering inte heller någon form av biologiskt filter.Följaktligen,så gjorde jag mig av med alla skumfilter.
Att inte rengöra skumfilter ger mig tid över till annat! Haha. Detta passar helt utmärkt för en lat kille som mig, Mina fiskar växer lika bra ,trots att jag inte använder några filter ,och så spar jag lite pengar.


10)Får jag be dig beskriva dina rutiner runt karantän, så att våra medlemmar kan få ta del av din erfarenhet.


Detta ämnet är ett av de vanligaste på många diskusforum.
Många åsikter har lagts fram och diskuterats.
För mig, betyder karantän en sak : Att ha nya fiskar i en separat tank. Jag var i Australien där jag såg karantän systemet hos en fiskimportör.
Alla karantän kar var ihopkopplade med ett centralfiltersystem , och vattnet gick runt tillbaka till alla kar. Jag blev riktigt tagen då jag såg detta systemet.

Jag föredrar ett 100-150 liters kar som är placerat i ett lungt hörn i fiskrummet.
Inte för stark belysning då fisken skall få en chans att vänja in sig i deras nya miljö.
Karet är fyllt till hälften med avluftat vatten. Varför endast halvfullt undrar du?

Det finns ett par fördelar.
1. Ny fisk kan vara lite rädd/stressad. Och kan vid störning hoppa ur karet.

2. Du kan fylla på lite vatten varje dag utan att suga bort överflödigt innan och på detta sätt så kommer inte dina händer inte i kontakt med vattnet,och då minimerar man risken för ev spridning av sjukdomar.

3. Och om det är nödvändigt att sätta in mediciner så blir ju doseringen mycket lägre, på så sätt så spar vi in på lite pengar.

När jag får hem ny fisk ,så sätter jag helt enkelt dem i en tank tex som ovan. Jag föredrar helst att inte använda mediciner alls för at tinte stressa fisken i onödan. Men det är otroligt viktigt att observera fisken noggrant, och vara beredd på den stunden då du ser att fisken är hårt drabbad av gälparasiter eller en bakteriell infektion då måste preparat sättas in.

Mitt val är formalin. Vanligtvis så kör jag ett 30 minutersbad ca 40 ml i en 3-ft kar. Efter att du har startat behandlingen så är det viktigt att du håller utkik så att fisken inte börjar visa stress symtom. Efter behandling så byt 100 % vatten och fyll på igen med avluftat vatten..

Jag sätter sedan in 6 tabletter x 250 mg tetracycline och låter detta vara i karet i 24 timmar, då gör jag ett 100%-igt vatten byte igen. Det är lite ledsamt och det är delvis därför att jag försöker att ha karantän utan att använda mediciner.

Om den nya fisken är frisk och äter bra..observera bara! Min fisk är i karantän i minst två veckor, efter detta borde det vara riskfritt att blanda dem med andra fiskar.


11) Vi har alla egna moralregler när det kommer till att använda mediciner. Kan du dela med dig av dina tankar kring detta?

Detta berör ju ovanstående ämne. Som en utbildad doktor, så är det naturligtvis inte korrekt att uppmana till att medicinera i onödan.
Därför tar vi avstånd till att använda för mycket antibiotika. Många av er är säkert medvetna om att en överdriven användning av antibiotika kan resultera i en resistant bakterie stam i framtiden.

Problemet med de flesta av oss ( även mig) är att när en fisk blir sjuk,så är vi inte säkra på vilken organism som är orsaken. Därför medicinerar vi med tetracyclines, metronidazoles, neomycins eller pp. Vi följer ju vad som finns i litteraturen. Och ibland så undrar jag om dosen som är rekommenderad i de flesta diskus böcker är vetenskapligt testade.
Ger vi fisken den optimala dosen för att få bort infektionen? Och där är där vi startar problemen med en resistent stam av bakterier.


Den andra kontroversiella delen tilla tt ge preparat är användningen av tillsaser för att färga diskusen.
Återigen, finns många olika åsikter.
Min åsikt är att använder man Axtaxanthine,sprirulina som är från alger, då skall det inte vara några problem alls

Men användningan av hormoner till diskus är väldigt kontroversiell.. Vissa länder som tex USA har stoppat användingen av hormoner tex testosteroner för fiskar.

Vad jag vet , så finns det ingen kemikalie som får fram den blå/gröna färgen i en diskus. Därför känner jag att att användningen av detta kan användas i väldigt små doser, och bara för en kort tid om situationen kräver detta. Om detta är korrekt skött så skall det inte skada levern för mycket.


12)Har du några råd för hobbyisten som skall köpa diskus. Vad skall de titta efter?


Som alltid när det gäller djur, hobbyisten som börjar med diskus skall alltid veta att de skall kunna ta om sina fiskar. Det finns ett stort urval av diskus så ta beslutet efter detta. Jag har alltid uppmuntrat folk att avla på sina fiskar,för enligt mig så är det den största utmaningen i hobbyn. Såtillvida om du inte är fullt nöjd med att ha fisken i ett utställningskar

När du letar efter fisk, så titta efter fisk med rund eller med hög kroppsform.
Färg eller mönster är ditt nästa val. Men var inte orolig om du inte hittar en perfekt färgade eller mönstrad fisk.
Vissa av avkommorna som vinner Grand Champion trofeer har inte snygga föräldrar.

13) När du tittar på en fisk, vad förväntar du dig att se?


Ärligt, enligt mig så skall en diskus vara rund i kroppsformen. Kanske är jag gammaldags, men formen på en diskus borde vara det första som fångar ditt öga! Jag har odlat fram fin fisk som varit avlång i formen! Jag blev så frustrerad så jag tog bort dem direkt


14) Vad har du personligen som mål inom diskushobbyn.


Min största dröm är att besöka Amazonas och se den naturliga biotopen för vild diskus.För mig är detta jämförbart med en bergsklättrares dröm att bestiga Mount Everest.

15) Ser du något negativt i dislushobbyn?


Ja det största felet är alla korsningar så stora och så många så att flertalet av våra fiskar inte har stabila genetiska anlag.

Odling av diskus skall vara mer ventenskaplig, med tonvikt på att bevara stabiliteten av linjerna. Därför är det alltid bra att köpa diskus från kända odlare som alltid kan tala om vilken linje fisken kommit ifrån.


16) Have you had any mentors in this hobby, that you want to recognize?


Jag har den största respekten för två stora personligheter i diskusvärlden. Dr Eduard Schmidt Focke, och Mr Jack Wattley. Jag håller dem likvärdiga och de är verkligen fäder till dagens moderna diskus


Några sista ord att dela med dig till oss här på DFS?


Ja, och det är att fortsätta bygga upp vänskap och kamratskap mellan oss, de galna diskus hobbyisterna
Tack för att ni har varit tålmodiga med mig! [/color]


Jag tror att detta är allt jag kan komma på att fråga dig om Dr Sun. Tack för att du tagit dig tid att besvara på våra frågor och även tack för tiden du lagt ned i hobbyn.

Brgd Diskusforum.se
Intervjun gjord av Dizkuz



Översättning av Chanteloup och DFS Teamet
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
:-)
[ http://www.ndss.se" onclick="window.open(this.href);return false; ] [ http://www.l-mal.se" onclick="window.open(this.href);return false; ] [ http://www.heckel.se" onclick="window.open(this.href);return false; ]

User avatar
Fanbyalperna
Posts: 949
Joined: 25 Apr 2008, 21:03
Real Name: Christer Nicklasson
Location: Stöde
Contact:

Re: Intervju med Sun See Seng, Trophy Discus

Post by Fanbyalperna » 04 Nov 2008, 15:03

Intressant. Låter som en sann idealist.
Hälsningar/Regards
Christer

User avatar
Robban_P
Posts: 1305
Joined: 25 Nov 2007, 22:43
Real Name: Robert Pettersson
Location: Stockholm

Re: Intervju med Sun See Seng, Trophy Discus

Post by Robban_P » 04 Nov 2008, 15:24

:2tubsup: :2tubsup: :2tubsup:

User avatar
Sippan
Posts: 1256
Joined: 13 Jul 2008, 21:52
Real Name: Siv Englevid
Location: Sundsvall
Contact:

Re: Intervju med Sun See Seng, Trophy Discus

Post by Sippan » 04 Nov 2008, 22:56

Mycket trevligt att läsa som vanligt! :2tubsup:
:hug1:

Sippan

User avatar
christinag
Posts: 1693
Joined: 04 Feb 2008, 20:50
Real Name: Christina Ghiasvand
Location: Västerås

Re: Intervju med Sun See Seng, Trophy Discus

Post by christinag » 06 Nov 2008, 22:17

Intressannt läsning! :2tubsup:
Jag är inte en komplett idiot, det fattas några delar

trifler
Posts: 70
Joined: 23 Oct 2008, 12:30
Real Name: Mikael Svensson
Location: Helsingborg

Re: Intervju med Sun See Seng, Trophy Discus

Post by trifler » 07 Nov 2008, 12:46

Härlig intervju och intressant läsning. :2tubsup:

User avatar
Tommy
NDS Member
NDS Member
Posts: 3799
Joined: 25 Nov 2007, 06:02
Real Name: Tommy Holmberg
Location: Stockholm

Re: Intervju med Sun See Seng, Trophy Discus

Post by Tommy » 07 Nov 2008, 13:26

Thanks very intresting. :tumme2:
:guru: :guru: :guru:
Image

Post Reply

Return to “Intervjuer”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests